Dr. Carolin Kamrath

Carolin Kamrath
© Uni Bonn

PhD, M.Sc. - Agricultural and Food Economics

Wissenschaftliche Mitarbeiterin

Professur für Technologie-, Innovationsmanagement und Entrepreneurship


Forschungsinteressen

PhD Dissertation

  • Innovationsmanagement und -ökosyteme in der Agrar- und Ernährungsökonomie
  • Entwicklung von Geschäftsmodellen
  • (Social) Entrepreneurship
  • Akzeptanz und Adoption von Innovationen entlang der Lebensmittelkette

Akademische Ausbildung

2015 - 2019

Promotion, Rheinische Friedrich-Wilhelms-Universität Bonn

2012 - 2015

Master Studium (M. Sc.) im Fach Agriculture and Food Economics an der Rheinischen Friedrich-Wilhelms-Universität, Bonn

2008 - 2011

Studium der Betriebswirtschaftslehre (B.A.) an der Alanus Hochschule für Kunst und Gesellschaft

Beruflicher Werdegang

2022 - 2023

Verantwortliche für den Lehrstuhl für Technologie-, Innovationsmanagement und Entrepreneurship, Rheinische Friedrich-Wilhelms-Universität Bonn

2019 - 2022

Wissenschaftliche Mitarbeiterin am Lehrstuhl für Technologie-, Innovationsmanagement und Entrepreneurship, Rheinische Friedrich-Wilhelms-Universität Bonn

2015 - 2019

Wissenschaftliche Mitarbeiterin und Doktorandin am Lehrstuhl für Technologie-, Innovationsmanagement und Entrepreneurship, Rheinische Friedrich-Wilhelms-Universität Bonn

2014

Forschungspraktikum beim AVRDC-World Vegetable Center in Arusha, Tansania

2013 - 2014

Wissenschaftliche Hilfskraft an der Alanus Hochschule für Kunst und Gesellschaft, Bonn

Preise & Stipendien

Auszeichnung für den “Best PhD talk 2017” bei der Annual Conference of the Agricultural Economics Society, Royal Dublin Society in Dublin, Ireland.

Stipendium der GIZ (BEAF-Programm, Beratungsgruppe Entwicklungsorientierte Agrarforschung) für ein Forschungspraktikum in Arusha, Tansania in 2014.

Publikationen

Artikel (peer-review)

Show me the benefits! Determinants of behavioral intentions towards CRISPR in the United States

Baum, C.M., Kamrath, C., Bröring, S., De Steur, H. (2023)

Food Quality and Preference, 107, 104842. DOI: 10.1016/j.foodqual.2023.104842

Evaluation of food technologies across supply chain actors: a systematic review of explanatory models

Kamrath, C., Wesana, J., De Steur, H., Gellynck, X., Bröring, S. (2023)

International Journal of Innovation and Sustainable Development, 17(3), 244-288

Is food involvement in purchasing decisions always low? A consumer study from Germany

Kamrath, C., Bidkar, S., Bröring, S. (2019)

PharmaNutrition, 9. DOI: 10.1016/j.phanu.2019.100157


What do we know about chain actors' evaluation of new food technologies? A systematic review of consumer and farmer studies

Kamrath, C., Wesana, J., Bröring, S., De Steur, H. (2019)

Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 18(3): 798-816. DOI: 10.1111/1541-4337.12442


Adoption behavior of market traders: An analysis based on technology acceptance model and theory of planned behaviour

Kamrath, C., Rajendran, S., Nenguwo, N., Afari-Sefa, V., Bröring, S. (2018)

nternational Food and Agribusiness Management Review, 21(6): 771-790. DOI: 10.22434/IFAMR2017.0043


Traders’ Perceptions and Acceptability on Use of Linings for Improving Tomato Packaging in Wooden Crates

Kamrath, C., Rajendran, S., Nenguwo, N., Afari-Sefa, V. (2015)

International Journal of Vegetable Science 2016 Vol.22 No.6 pp.530-540 ref.17. DOI: 10.1080/19315260.2015.1076920


Buchbeiträge

Innovationen an der Schnittstelle von Lebens- und Arzneimitteln: Herausforderungen für Firmen und Verbraucher

Bröring, S., Bidkar, S., Kamrath, C. (2020)

 In: Pfannstiel, M. A., Kassel, K., Rasche C. (Eds.), Innovationen und Innovationsmanagement im Gesundheitswesen. Technologien, Producte und Diestleistungen voranbringen. Springer Gabler.


Konferenzbeiträge

Consumers’ evaluation of 3D-printed food?

Kamrath, C., Bröring, S. , De Steur, H., (2018)

presented at the SABE/IAREP Conference, London, UK. ''Systemic innovations towards sustainability in agrifood sectors: opportunities and challenges for social science research'', Beauvais, France.


Systematic review about factors influencing food technology acceptance and adoption behavior along the supply chain

Kamrath, C., Wesana, J., De Steur, H., Gellynck, X., Bröring, S. (2017)

 invited paper presented at the EAAE PhD Workshop 'Challenges for young agro-food and natural resource economists facing the future', Barcelona, Spain.


Is food involvement always low? Involvement and purchasing motives of dietary supplements

Kamrath, C., Baum, C., Bröring, S. (2017)

invited paper presented at the 91st Agricultural Economics Society Conference, Dublin, Ireland.


Technology acceptance and adoption in the food sector: what do we know?

Kamrath, C., Wesana, J., De Steur, H., Gellynck, X., Bröring, S. (2016)

invited paper presented at the EAAE Seminar ''Systemic innovations towards sustainability in agrifood sectors: opportunities and challenges for social science research'', Beauvais, France.


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