Dr. Carolin Kamrath

PhD, M.Sc. - Agricultural and Food Economics
Wissenschaftliche Mitarbeiterin
Professur für Technologie-, Innovationsmanagement und Entrepreneurship
Kontakt
Forschungsinteressen
PhD Dissertation
- Innovationsmanagement und -ökosyteme in der Agrar- und Ernährungsökonomie
- Entwicklung von Geschäftsmodellen
- (Social) Entrepreneurship
- Akzeptanz und Adoption von Innovationen entlang der Lebensmittelkette
Akademische Ausbildung
2015 - 2019
Promotion, Rheinische Friedrich-Wilhelms-Universität Bonn
2012 - 2015
Master Studium (M. Sc.) im Fach Agriculture and Food Economics an der Rheinischen Friedrich-Wilhelms-Universität, Bonn
2008 - 2011
Studium der Betriebswirtschaftslehre (B.A.) an der Alanus Hochschule für Kunst und Gesellschaft
Beruflicher Werdegang
2022 - 2023
Verantwortliche für den Lehrstuhl für Technologie-, Innovationsmanagement und Entrepreneurship, Rheinische Friedrich-Wilhelms-Universität Bonn
2019 - 2022
Wissenschaftliche Mitarbeiterin am Lehrstuhl für Technologie-, Innovationsmanagement und Entrepreneurship, Rheinische Friedrich-Wilhelms-Universität Bonn
2015 - 2019
Wissenschaftliche Mitarbeiterin und Doktorandin am Lehrstuhl für Technologie-, Innovationsmanagement und Entrepreneurship, Rheinische Friedrich-Wilhelms-Universität Bonn
2014
Forschungspraktikum beim AVRDC-World Vegetable Center in Arusha, Tansania
2013 - 2014
Wissenschaftliche Hilfskraft an der Alanus Hochschule für Kunst und Gesellschaft, Bonn
Preise & Stipendien
Auszeichnung für den “Best PhD talk 2017” bei der Annual Conference of the Agricultural Economics Society, Royal Dublin Society in Dublin, Ireland.
Stipendium der GIZ (BEAF-Programm, Beratungsgruppe Entwicklungsorientierte Agrarforschung) für ein Forschungspraktikum in Arusha, Tansania in 2014.
Publikationen
Artikel (peer-review)
Show me the benefits! Determinants of behavioral intentions towards CRISPR in the United States
Baum, C.M., Kamrath, C., Bröring, S., De Steur, H. (2023)
Food Quality and Preference, 107, 104842. DOI: 10.1016/j.foodqual.2023.104842
Evaluation of food technologies across supply chain actors: a systematic review of explanatory models
Kamrath, C., Wesana, J., De Steur, H., Gellynck, X., Bröring, S. (2023)
International Journal of Innovation and Sustainable Development, 17(3), 244-288
Is food involvement in purchasing decisions always low? A consumer study from Germany
Kamrath, C., Bidkar, S., Bröring, S. (2019)
PharmaNutrition, 9. DOI: 10.1016/j.phanu.2019.100157
What do we know about chain actors' evaluation of new food technologies? A systematic review of consumer and farmer studies
Kamrath, C., Wesana, J., Bröring, S., De Steur, H. (2019)
Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 18(3): 798-816. DOI: 10.1111/1541-4337.12442
Adoption behavior of market traders: An analysis based on technology acceptance model and theory of planned behaviour
Kamrath, C., Rajendran, S., Nenguwo, N., Afari-Sefa, V., Bröring, S. (2018)
nternational Food and Agribusiness Management Review, 21(6): 771-790. DOI: 10.22434/IFAMR2017.0043
Traders’ Perceptions and Acceptability on Use of Linings for Improving Tomato Packaging in Wooden Crates
Kamrath, C., Rajendran, S., Nenguwo, N., Afari-Sefa, V. (2015)
International Journal of Vegetable Science 2016 Vol.22 No.6 pp.530-540 ref.17. DOI: 10.1080/19315260.2015.1076920
Buchbeiträge
Innovationen an der Schnittstelle von Lebens- und Arzneimitteln: Herausforderungen für Firmen und Verbraucher
Bröring, S., Bidkar, S., Kamrath, C. (2020)
In: Pfannstiel, M. A., Kassel, K., Rasche C. (Eds.), Innovationen und Innovationsmanagement im Gesundheitswesen. Technologien, Producte und Diestleistungen voranbringen. Springer Gabler.
Konferenzbeiträge
Consumers’ evaluation of 3D-printed food?
Kamrath, C., Bröring, S. , De Steur, H., (2018)
presented at the SABE/IAREP Conference, London, UK. ''Systemic innovations towards sustainability in agrifood sectors: opportunities and challenges for social science research'', Beauvais, France.
Systematic review about factors influencing food technology acceptance and adoption behavior along the supply chain
Kamrath, C., Wesana, J., De Steur, H., Gellynck, X., Bröring, S. (2017)
invited paper presented at the EAAE PhD Workshop 'Challenges for young agro-food and natural resource economists facing the future', Barcelona, Spain.
Is food involvement always low? Involvement and purchasing motives of dietary supplements
Kamrath, C., Baum, C., Bröring, S. (2017)
invited paper presented at the 91st Agricultural Economics Society Conference, Dublin, Ireland.
Technology acceptance and adoption in the food sector: what do we know?
Kamrath, C., Wesana, J., De Steur, H., Gellynck, X., Bröring, S. (2016)
invited paper presented at the EAAE Seminar ''Systemic innovations towards sustainability in agrifood sectors: opportunities and challenges for social science research'', Beauvais, France.