Laufende Projekte

Zurzeit arbeiten wir in fünf Projekten - PepTechFruit, OptiCellu, Aquaponik, P3roLucas and LignoTex. Die Projekte SocialLab2 und Transform2Bio wurden gerade abgeschlossen.

Eine Wissenschaftlerin und ein Wissenschaftler arbeiten hinter einer Glasfassade und mischen Chemikalien mit Großgeräten.
© Uni Bonn

PepTechFruit

  • Unser Arbeitspaket: Konsument*innenakzeptanz einer neuen Lebensmitteltechnologie
  • Partner*innen: Forschungszentrum Jülich, HHU Düsseldorf, RWTH Aachen
  • Mitarbeitende am ILR: Jeanette Klink-Lehmann, Prof. Dr. Monika Hartmann
  • Finanzierung: Ministry of Culture and Science of the State of North Rhine- Westphalia via the FOCUS FUND within the scope of the North Rhine-Westphalian strategy project BioSC
  • Dauer: 01.01.2024 – 31.12.2026

OptiCellu

  • Unser Arbeitspaket: Konsument*innenakzeptanz von zellulose-basierten Produkten
  • Partner*innen: Forschungszentrum Jülich, HHU Düsseldorf, RWTH Aachen
  • Mitarbeitende am ILR: Janine Macht, Prof. Dr. Monika Hartmann
  • Finanzierung: Ministry of Culture and Science of the State of North Rhine- Westphalia via the FOCUS FUND within the scope of the North Rhine-Westphalian strategy project BioSC
  • Dauer: 01.01.2024 – 31.12.2026
Eine Wissenschaftlerin und ein Wissenschaftler arbeiten hinter einer Glasfassade und mischen Chemikalien mit Großgeräten.
© Janine Macht

Aquaponik

  • Unser Arbeitspaket: Vermarktungsstrategien von Aquaponik-Produkten: Analyse von Erfolgsfaktoren
  • Mitarbeitende am ILR: Janine Macht, Jeanette Klink-Lehmann, Dr. Johannes Simons
  • Finanzierung: Ministerium für Umwelt, Landwirtschaft, Natur- und Verbraucherschutz des Landes Nordrhein-Westfalen
  • Dauer: 01.09.2023 – 30.04.2024

P3roLucas

  • Unser Arbeitspaket: Untersuchung potenzieller Determinanten für die Einführung von Lupinen und Biostimulanzien als kombinierte Innovation durch die Landwirte.
  • Partner*innen: Forschungszentrum Jülich, RWTH Aachen
  • Mitarbeitende am ILR: Bodo Rehm, Jeanette Klink-Lehmann, Prof. Dr. Monika Hartmann
  • Finanzierung: Ministry of Culture and Science of the State of North Rhine- Westphalia via the FOCUS FUND within the scope of the North Rhine-Westphalian strategy project BioSC
  • Dauer: 01.07.2022 – 30.06.2025
  • Webseite: https://www.biosc.de/p3rolucas

Lupins
© Colourbox
Eine Wissenschaftlerin und ein Wissenschaftler arbeiten hinter einer Glasfassade und mischen Chemikalien mit Großgeräten.
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LignoTex

  • Unser Arbeitspaket: Verständnis der Bereitschaft der Verbraucher, Produkte auf Ligninbasis zu akzeptieren/zu bezahlen
  • Partner: Forschungszentrum Jülich, RWTH Aachen
  • Mitarbeitende am ILR: Janine Macht, Prof. Dr. Monika Hartmann
  • Finanzierung: Ministry of Culture and Science of the State of North Rhine- Westphalia via the FOCUS FUND within the scope of the North Rhine-Westphalian strategy project BioSC
  • Dauer: 01.07.2022 – 30.06.2025
  • Webseite: https://www.biosc.de/lignoTex


Kürzlich abgeschlossene Projekte (2021-2023)

Projekte, die zwischen 2021 und 2023 abgeschlossen wurden, sind untenstehend aufgelistet. Für die Projekte SocialLab2, Transform2Bio, und MiRA können weitere Informationen und Ergebnisse angeschaut werden.

SocialLab2

  • Unser Arbeitspaket: Untersuchung der gesellschaftlichen Akzeptanz bestehender und zukünftiger Tierhaltungssysteme in einem virtuellen Supermarkt
  • Partners: Thünen-Institut, fachhochschule Südwestfalen, GAU Göttingen, TU München, HHU Düsseldorf, Instet
  • Mitarbeitende am ILR: Leonie Bach, Nina Weingarten, Kathrin Meyer, Prof. Dr. Monika Hartmann
  • Finanzierung: Federal Ministry of Food and Agriculture (BMEL) based on a decision of the Parliament of the Federal Republic of Germany via the Federal Office of Agriculture and Food (BLE) under the innovation support program
  • Dauer: 01.06.2019 – 31.05.2023
  • Webseite: https://www.sociallab-nutztiere.de/
Virtual Supermarket
© Leonie Bach
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© BioSC

Transform2Bio

  • Arbeitspaket: Untersuchung der Wahrnehmung und Akzeptanz der Transformation zu einer Bioökonomie durch Bürger und Verbraucher im Rheinischen Revier
  • Partner: Forschungszentrum Jülich, RWTH Aachen, University of Bonn (ILR & ZEF)
  • Staff: Janine Macht, Jeanette Klink-Lehmann, Prof. Dr. Monika Hartmann
  • Funding: FOCUS FUND im Rahmen des NRW-Strategieprojektes BioSC – Phase2: Fokussierung. Ministry of Culture and Science of North Rhine-Westphalia
  • Period: 01.09.2019 – 31.12.2022
  • Website: https://www.biosc.de/Transform2Bio_en

GeTie

  • Ziel: Entwicklung, Bewertung und Erprobung eines stufenübergreifenden Kommunikationssystems zur Tierschutzleistung
  • Partner: 7 Agrarbetriebe, EQAsce, Rheinischer Erzeugerring für Mastschweine (REMS), Unternehmen ChainPoint & Veravis
  • Mitarbeitende am ILR: Ingo Birkle, Lena Große Streine, Dr. Johannes Simons, Prof. Dr. Monika Hartmann
  • Finanzierung: Europäischer Landwirtschaftsfonds für die Entwicklung des ländlichen Raumen (ELER)
  • Dauer: 01.02.2020 – 31.01.2022
  • Webseite: https://www.eqasce.de/projekte-getie/
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© Uni Bonn
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© MiRA

MiRA

  • Ziel: Analyse der wirtschaftlichen Aussichten und Beschränkungen für die Entwicklung und Nutzung von MiRA
  • Partner: CASI, Spain; Solynta, Netherlands; IGZ, Germany; Newcastle University, United Kingdom; Scottish Agronomy Ltd., United Kingdom; Plant Response, Spain; Ohio State University, USA
  • Mitarbeitende: Ursula Ploll, Dr. Johannes Simons, Prof. Dr. Monika Hartmann
  • Finanzierung: European Union’s Horizon 2020 research and Innovation programme under grant agreement No 765290
  • Dauer: 01.10.2018 - 30.11.2021
  • Webseite: https://mira.ku.dk/

Strength2Food

  • Ziel: Verbesserung der Wirksamkeit von EU-Lebensmittelqualitätsregelungen (FQS), der öffentlichen Beschaffung von Lebensmitteln (PSFP) und Förderung kurzer Lebensmittelversorgungsketten (SFSC) durch Forschung, Innovation und Demonstration
  • Partner: 30-partner consortium representing 11 EU and 4 non-EU countries
  • Mitarbeitende: Kathrin Meyer, Dr. Ching-Hua Yeh, Prof. Dr. Monika Hartmann
  • Finanzierung: RIA - Research and Innovation action, European Kommission
  • Dauer: 01.03.2016 – 28.02.2021
  • Webseite: https://www.strength2food.eu/
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© Uni Bonn

Ältere Projekte

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© Lena Große Streine

USL

Aim: Identify the relevance of various protected goods in connection with livestock farming from the point of view of consumers and citizens, describe how consumers and citizens deal with conflicting goals and, based on this, provide information for decision-makers in ministries, farms and companies with regard to the further development of animal husbandry

Contact person: Jeanette Klink-Lehmann

Period: 01.07.2018 - 30.06.2020

Research report

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© Kai Dollbaum

SocialLab

Aim: Analysis of criticism of farm animal husbandry from various societal groups and identifying realistic ways how farm animal husbandry can be improved

Contact persons: Jeanette Klink-Lehmann & Dr. Johannes Simons

Period: 01.05.2015 – 31.01.2019

Research report

Chain Failure and Chain Goods in Sustainable Food Value Chains

Aim: Developing a theoretical framework to analyse food chains in order to find essential connecting points for a sustainable restructuring of the chain and deriving from that a reference model as a basis for a Dialog between science and economy to process the sector

Contact persons: Dr. Johannes Simons, Prof. Dr. Monika Hartmann

Period: 01.01.2016 – 31.12.2017

Nah_Gast

Aim: Initiation and dissemination of transformation processes for sustainable production and consumption in the out-of-home catering sector.

Contact persons: Dr. Johannes Simons, Prof. Dr. Nina Langen (TU Berlin)

Graswurzelbewegungen auf die Füße geschaut

Aim: Initiation and dissemination of transformation processes for sustainable production and consumption in the out-of-home catering sector.

Contact person: Dr. Gesa Maschkowski

Period: 01.05.2013 - 30.04.2014

Nachhaltigkeitsstudie Ernährung.NRW

Aim: Investigate how sustainability is implemented and communicated in the value chain of the food industry

Contact person: Jeanette Klink-Lehmann

Period: 01.01.2012 - 31.07.2014

Evaluierung des EU-Schulobstprogramms in NRW

Aim: Evaluate longer-term effects of the implementation of the EU School Fruit Scheme in NRW. The analysis focuses on the changes in the consumption behaviour of the participating children and parents with regard to fruit and vegetable consumption

Contact person: Prof. Dr. Monika Hartmann

Period: 01.05.2014 - 31.07.2015

Schulobst NRW

Aim: Analyse of effects  ofthe "Schulobstprogramm" on children's dietary behaviour, including parental consumption behaviour and the distribution frequency of fruit and vegetable products.

Contact person: Prof. Dr. Monika Hartmann

Period: 01.06.2012 - 31.05.2014

Research report

Frucht macht Schule

Aim: In the 'Frucht macht Schule' project, the project partners work together over three years to optimise the current delivery system of the EU School Fruit Scheme in NRW

Contact person: Prof. Dr. Monika Hartmann

Period: 01.08.2011- 31.07.2014

Research report

Fin-Q.NRW

Aim: Investigate communication of SCR aspects in the meat value chain

Contact person: Dr. Johannes Simons

Research report

Vielfalt schmeckt

Aim: Promoting agrobiodiversity - i.e. the diversity of livestock and crops

Contact person: Dr. Johannes Simons

Period: 01.01.2012 - 01.01.2015

Website: http://www.vielfalt-lebt.de/index.php?id=187

Marke NRW - Marktbildung für Produkte aus NRW

Aim: Strengthen the competitiveness of small and medium-sized producers of regional food by developing an innovative, holistic marketing concept for the NRW brand

Contact person: Dr. Johannes Simons

Period: 01.01.2012 - 01.01.2015

Multimethodische Bewertung von Schweinehaltungsverfahren durch Verbraucher anhand von Videos aus realen Schweineställen

Aim: Promoting agrobiodiversity - i.e. the diversity of livestock and crops

Contact person: Dr. Johannes Simons

Period: 01.09.2013 - 01.10.2014

Research report

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