Marktforschung der Agrar- und Ernährungswirtschaft
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Lupinen - Wertvolle Biomasse
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News

Willkommen bei der Marktforschung der Agrar- und Ernährungswirtschaft Gruppe

Unsere Forschungsgruppe analysiert in einem interdisziplinären Team - bestehend aus Agrarökonom*innen, Psycholog*innen sowie Ernährungs-, Nachhaltigkeits- und Politikwissenschaftler*innn - das Verhalten von Verbraucher*innen und anderen Akteur*innen in den Wertschöpfungsketten des Agrar- und Ernährungssektors. In unseren Forschungsprojekten gewinnen wir Erkenntnisse darüber, wie der Transformationsprozess, der zur Erreichung der Nachhaltigkeitsziele notwendig ist, gefördert werden kann.

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Avatar Hartmann

Prof. Dr. Monika Hartmann

Head of Group Agricultural and Food Market Research

+49 228 73 - 3538

Sekretariat

Stefanie Müller-Feigl

Kontakt

+ 49 (0)228 73-3538

mafo@ilr.uni-bonn.de

Adresse

1. Etage, Raum 1.013

Nussallee 19
53115 Bonn

Unsere Forschung  & laufende Projekte

Die Forschung unseres Teams konzentriert sich auf die Analyse von Determinanten und Auswirkungen ökologisch, sozial und ökonomisch (un)verantwortlichen Handelns von Akteuren im Agrar- und Ernährungssektor - dies reicht von der Produktion über die Verarbeitung bis zum Konsum und schließt auch die Berücksichtigung institutioneller Rahmenbedingungen ein. Darauf aufbauend untersuchen wir das Potenzial von Vermarktungsstrategien sowie die Rolle und Legitimität politischer Interventionen bei der Initiierung und Transformation des Lebensmittelsektors hin zu nachhaltigeren Produktions- und Konsumweisen. Das Spektrum der Forschungsarbeiten der Forschungsgruppe umfasst folgende Themen:

  • Welche Faktoren beeinflussen die Akzeptanz von Bürgern und Akteuren der Lebensmittelwertschöpfungskette in Bezug auf neue, nachhaltigere Technologien, Produkte und soziale Innovationen im Agrar- und Lebensmittelsektor?
  • Wie treffen die Verbraucher ihre Lebensmittelauswahl? Welche Rolle spielen Einstellungen, soziale Normen und Gewohnheiten bei der Erklärung des Verhaltens?
  • Wie reagieren die Akteure in der Landwirtschaft, der Lebensmittelindustrie und dem Lebensmittelhandel auf neue Anforderungen der Verbraucher und der Politik in Bezug auf die Sicherheit und Nachhaltigkeit von Produkten und Prozessen?
  • Wie kann eine nachhaltige Entwicklung in einem wettbewerbsorientierten und zunehmend konzentrierten Agrar- und Lebensmittelsektor stattfinden?
  • Wie gehen die Akteure auf den Agrar- und Lebensmittelmärkten mit Zielkonflikten um?
Lupins
© Colourbox

P3roLucas

Untersuchung potenzieller Determinanten für die Einführung von Lupinen und Biostimulanzien als kombinierte Innovation durch die Landwirte.

Holz.JPG
© Colourbox

LignoTex

Untersuchung der Wahrnehmung und Akzeptanz von Produkten auf Ligninbasis aus verschiedenen Rohstoffen durch die Verbraucher.

Aquaponic_Farm_Brussels.jpg
© Janine Macht

Aquaponik

Vermarktungsstrategien von Aquaponik-Produkten: Analyse von Erfolgsfaktoren

Lehre

  • Ökonomie II (WISO I: Politik und Märkte der Ernährungswirtschaft)
  • Einführung in die Methoden der empirischen Forschung
  • Agrar- und Lebensmittelmärkte – Marktbedingungen und Marketing
  • AGR-051: Verbraucher- und Ernährungspolitik
  • Advanced Methods
  • Behavioral Economics
  • Communication in the Food Sector
  • Ethics in Food Consumption and Production
  • Extended Methods of Empirical Research
  • Food Industrial Economics
  • Food Marketing
  • Global Agriculture and Food Markets

NEWS

Die nächsten Bachelorarbeits-Cafés finden am

23.10. & 04.12. 16 Uhr statt.

Team

Unser interdisziplinäres Team setzt sich aus Agrarökonom*innen, Psycholog*innen, Ernährungswissenschaftler*innen sowie Nachhaltigkeits-, Kommunikations- und Politikwissenschaftler*innen zusammen.

Teamfoto 2022
© Jana Kilimann

Postdocs

Sekretariat

Avatar Simons

Dr. agr. Johannes Simons

1.015

+49 228 73 - 3549

Avatar Klink-Lehmann

Jeanette Leila Klink-Lehmann

Dipl. Oecotroph.

1.004

+49 228 73 - 3580

Avatar Müller-Feigl

Stefanie Müller-Feigl

1.013

+49 228 73-3538

Promovierende

Avatar Bach

Leonie Bach

M.Sc. Agricultural and Food Economics

1.010

+49 228 73 - 5963

Avatar Feisthauer

Philipp Feisthauer

M.Sc. Agricultural Economics

1.009

+49 228 73 - 3774

Avatar Landwehr

Stefanie Landwehr

Dipl. Oecotroph.

1.003

+49 228 73 - 2139

Avatar Macht

Janine Macht

M.Sc Agricultural and Food Economics, M.Sc Management, Economics and Consumer Studies

1.003

+49 228 73 - 2139

Avatar Rehm

Bodo Rehm

M.Sc. Agricultural and Food Economics

1.008

+49 228 73 - 3582

Avatar Sauvagerd

Monja Sauvagerd

M.Sc. Arts in Political Sciences

1.008

+49 228 73 - 3582

Avatar Tatic

Milan Tatic

M.Sc. Agricultural and Food Economics

1.005

+49 228 73 - 2451

Studentische Mitarbeitende

Avatar Barg

Tabea Barg

Avatar Brandstädter

Antonia Brandstädter

Avatar Canevaro

Tania Canevaro

Avatar De

Anik De

Avatar Hess

Anne Hess

Avatar Kilimann

Jana Kilimann

Avatar Philippi

Johanna Philippi

Avatar Wähler

Marika Wähler

Avatar Zenker

Paul Zenker

Externe Mitarbeitende

  • Ursula Ploll: ursula.ploll@ilr.uni-bonn.de
  • Ingo Birkle: ingo.birkle@ilr.uni-bonn.de
  • Kathrin Meyer: kathrin.meyer@ilr.uni-bonn.de
  • Dilani Janßen: dilani.janssen@ilr.uni-bonn.de
  • Thi Mai Ha Vo: maiha.vo@ilr.uni-bonn.de
  • Prof. Dr. Klaus Frohberg: frohberg@uni-bonn.de
  • Dr. Gesa Maschkowski: gesa.maschkowski@ilr.uni-bonn.de
  • Dr. Nikolai Reynolds: nreynolds@uni-bonn.de
  • Dr. Ching-Hua Yeh: chinghua.yeh@ilr.uni-bonn.de
  • Dr. Nina Weingarten: nina.weingarten@ilr.uni-bonn.de

Ehemalige Mitarbeitende/Alumni

  • Lena Große Streine
  • Dr. Julia Haß
  • Dr. Bettina Anne-Sophie Lorenz-Walther
  • Dr. Jan-Paul von Germeten
  • Prof. Dr. Stefan Hirsch
  • Prof. Dr. Nina Langen
  • Dr. Sarah Methner
  • Dr. Sarah Heinen
  • Dr. Julia Hoffmann
  • Prof. Luisa Menapace
  • Dr. Sebastian Schornberg
  • Prof. Dr. Carola Grebitus
  • Dr. Jan Schiefer
  • Prof. Dr. Christian Fischer
  • Dr. Anne Katrin Lensch
  • Dr. Ina Banik
  • Dr. Sylvia Thrams
  • Dr. Helge Beyer
  • Dr. Ulrich Müller von Blumencron
  • Dr. Christoph Beukert
  • Prof. Dr. Christine Buchholz

Veröffentlichungen

Landwehr, S.C., Hartmann, M. (2024). The influence of peers on children's snack purchase decisions. Appetite, 192, 107111. Link.

Ploll, U., Weingarten, N., Hartmann, M. (2023). Frame by frame, attitude by attitude - The effect of information framing in videos on consumers' acceptance of sustainable food production innovations. Journal of Environmental Psychology, 92, 102185. Link.

Klink-Lehmann, J.,Tatic, M., Weingarten, N., Hartmann, M. (2023). Sustainability trade-offs in animal husbandry: consumers' choice when they can't have it all. QOpen, qoad025, Link.

Myint Thu Thu, A., Klink-Lehmann, J., Dürr, J., & Borgemeister, C. (2023). Behaviour intention to eat reared crickets in Myanmar: the effects of trust, knowledge, and perceived quality. Journal of Insects as Food and Feed (published online ahead of print 2023). Link.

Aung, M. T. T., Dürr, J., Klink-Lehmann, J., & Borgemeister, C. (2023). Predicting consumers’ intention towards entomophagy using an extended theory of planned behavior: evidence from Myanmar. International Journal of Tropical Insect Science. Link.

Hirsch, S., Petersen, T., Koppenberg, M., & Hartmann, M. (2023). CSR and firm profitability: Evidence from a meta‐regression analysis. Journal of Economic Surveys, 37(3), 993-1032. Link

Landwehr, S.C.; Hartmann, M.; Cash, S.B.; Yeh, C.-H. (2023): The kids are not all the same – Heterogeneity in children’s snack purchase behavior, Food Quality and Preference, 109, 104906, Link.

Macht, J., Klink-Lehmann, J., Hartmann, M. (2023): Don't forget the locals: Understanding citizens' acceptance of bio-based technologies, Technology in Society, 74, 102318, Link.

Macht, J., Klink-Lehmann, J., Venghaus, S. (2023): Eco-friendly alternatives to food packed in plastics: German consumers' purchase intentions for different bio-based packaging strategies, Food Quality and Preference, 109, 104884, Link.

Petersen, T., Tatic, M.,  Hartmann, M., Hirsch, S. (2023): Meat and meat substitutes—A hedonic-pricing model for the German market. Journal of the Agricultural and Applied Economics Association. Link.

Yeh, C.-H. & Hirsch, S. (2023): A meta-regression analysis on the willingness-to-pay for country-of-origin labelling, Journal of Agricultural Economics, 00, 1-25, Link.

Weingarten, N., & Hartmann, M. (2023). Fifty shades of grain–Increasing whole grain consumption through daily messages. Appetite, 106608. Link.

Weingarten, N., Hartmann, M. (2023): Let's talk about straw: the effect of information provision on consumers' attitudes towards pig husbandry systems, British Food Journal 125(5): 1840-1853, Link.

Weingarten, N., Lagerkvist, C.-J., Meraner, M.,  Hartmann, M. (2023): Triggering cognitive dissonance with textual information and images: Data from three experiments with meat-eaters, Data in Brief, 48, 109116, Link.

Weingarten, N., Lagerkvist, C.-J. (2023): Can images and textual information lead to meat avoidance? The mediating role of cognitive dissonance, Food Quality and Preference 104(104747), Link.

Amilien, V., Discetti, R., Lecoeur, J.-L., Roos, G., Tocco, B., Gorton, M., Biasini, B., Menozzi, D., Duboys de Labarre, M., Filipović, J., Meyer, K., Áron, T., Veljković, S., Wavresky, P., Haugrønning, V., Csillag, P., Simons, J., Ognjanov, G. (2022): European food quality schemes in everyday food consumption: An exploration of sayings and doings through pragmatic regimes of engagement, Journal of Rural Studies 95: 336-349, Link.

Birkle, I., Klink-Lehmann, J., Hartmann, M. (2022): Different and alike: Level and determinants of public acceptance of fattening pig, beef cattle and broiler farming in Germany, Meat Science, Special Issue 193(108946), Link.

Hirsch, S., Petersen, T., Koppenberg, M., Hartmann, M. (2022): CSR and firm profitability: Evidence from a meta-regression analysis, Journal of Economic Surveys: 1 - 40, Link.

Klink-Lehmann, J., Langen, N., Simons, J., Hartmann, M. (2022): Jumping on the Bandwagon of Responsibility—Or Not? Consumers’ Perceived Role in the Meat Sector, Sustainability 14(10): 6295, Link.

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Macht, J., Klink-Lehmann, J., Piqueras-Fiszman, B., Hartmann, M. (2021): Insights into the organic labelling effect: the special case of wine, British Food Journal 124(11): 3974-3992, Link.

Marcus, N., Klink-Lehmann, J., Hartmann, M. (2022): Exploring factors determining German consumers’ intention to eat meat alternatives, Food Quality and Preference: 104610, Link.

Menozzi, D., Yeh, C.-H., Cozzi, E., Arfini, F. (2022): Consumer Preferences for Cheese Products with Quality Labels: The Case of Parmigiano Reggiano and Comté, Animals Vol. 12(10), Link.

Ploll, U., Arato, M., Börner, J., Hartmann, M. (2022): Sustainable Innovations: A Qualitative Study on Farmers’ Perceptions Driving the Diffusion of Beneficial Soil Microbes in Germany and the UK, Sustainability 14(10): 1-23, Link.

Török, A., Gorton, M., Yeh, C.-H., Czine, P., Balogh, P. (2022): Understanding Consumers’ Preferences for Protected Geographical Indications: A Choice Experiment with Hungarian Sausage Consumers, Foods Vol. 11(7), Link.

Weingarten, N., Meraner, M., Bach, L., Hartmann, M. (2022): Can information influence meat consumption behaviour? An experimental field study in the university canteen, Food Quality and Preference, 97, 104498, Link.

Diaz, A. S. L., Macheda, D., Saha, H., Ploll, U., Orine, D., Biere, A. (2021): Tackling the Context-Dependency of Microbial-Induced Resistance, Agronomy 11(7): 1293 ff., Link.

Gorton, M., Tocco, B., Yeh, C.-H., Hartmann, M. (2021): What determines consumers’ use of eco-labels? Taking a close look at label trust, Ecological Economics 189: 107173, Link.

Huffaker, R., Hartmann, M. (2021): Reconstructing dynamics of foodborne disease outbreaks in the US cattle market from monitoring data, Plos One 16(1), Link.

Lerro, M., Yeh, C.-H., Klink-Lehmann, J., Hartmann, M., Cembalo, L. (2021): The Effect of Moderating Variables on Consumer Preferences for Sustainable Wines, Food Quality and Preference 94: 104336, Link.

Menozzi, D., Giraud, G., Saidi, M., Yeh, C.-H. (2021): Consumer choice drivers for quality-labelled food: A cross-cultural comparison on PDO cheese., Foods 10(6): 1176, Link.

Meyer, K., Simons, J. (2021): Good Attitudes Are Not Good Enough: An Ethnographical Approach to Investigate Attitude-Behavior Inconsistencies in Sustainable Choice, Foods 10(6): 1317, Link.

Petersen, T., Hartmann, M., Hirsch, S. (2021): Which meat (substitute) to buy? Is Front of Package Information reliable to identify the healthier and more natural choice?, Food Quality and Preference 94: 104298, Link.

Schäfer, F. J., Feneis, B., Keller, M., Meyer, S., Simons, J., Wedekind, H. (2021): Der Fischmarkt in Deutschland im Pandemiejahr 2020 – Einfluss auf den (nationalen) Aquakultursektor und das Konsumverhalten, Zeitschrift für Fischerei 1, Artikel 8: 1-8, Link.

Simons, J., Vierboom, C., Klink-Lehmann, J., Härlen, I., Hartmann, M. (2021): Vegetarianism/Veganism: A Way to Feel Good, Sustainability 13(7): 3618, Link.

Yeh, C.-H., Hartmann, M. (2021): To Purchase or Not to Purchase? Drivers of Consumers’ Preferences for Animal Welfare in Their Meat Choice, Sustainability 13(16): 9100, Link.

Yeh, C.-H., Hartmann, M., Gorton, M., Tocco, B., Amilien, V., Steinnes, K. K. (2021): Looking behind the choice of organic: A cross-country analysis applying Integrated Choice and Latent Variable Models, Appetite 167: 105591, Link.

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